Forståelse
Er det noe vi ofte må minne studenter på å vektlegge i studiene, er det å legge ned innsatsen for å kjenne til utspring-feste-funksjon. Ikke nødvendigvis som “show off” av latinske navn, men for å enkelt kunne forklare og skjønne hvor musklene har utspring (går fra) og fest (fester seg). På denne måten kan vi også forstå hvorfor spesifikke bevegelser skjer, ettersom en av oppgavene til en muskel er å trekke to knokler nærmere hverandre. Vi får også en bedre forståelse av hvordan man setter en muskel på full strekk under bevegelsestrening.
Les mer om trening med ulike grader av bevegelsesutslag.
På bakgrunn av dette er det viktig å vite muskelens egenskaper sånn vi som personlige trenere kan analysere øvelser, coache kunder, sørge for at øvelser har en ønsket effekt, eller eventuelt luke vekk øvelser fordi de ikke gir oss det vi er ute etter.
Vil du bli personlig trener? Les mer og meld deg på her!
Noen eksempler
La oss ta et eksempel innen styrketrening. I en facepull i kabelapparat så ønsker vi å trene bakside skulder (m. deltoideus posterior) ved å trekke albuene bak og ut til siden. På denne måten ser man tydelig at bakside skulder trekker seg sammen og overarmen beveger seg. Et fint que kan være å tenke at kabelen skal trekkes mot øyet i en rett linje. Hvis målet med øvelsen er å rette alt fokus mot bakside skulder, kan det være fordel å prøve å ikke få så mye bevegelse i skulderbladene, fordi mellom skulderbladene ligger blant annet m. Trapezius (midtre del) og m. Rhomboideii. Så ved for tung belastning eller mye retraksjon av skulderen vil bidraget fra dem øke. Dette er det vi snakker om når vi ønsker å kjenne til hvordan muskelens funksjon virker og potensielt unngå at andre muskler skal ta over for det vi ønsker skal skje fordi vi ikke kjenner til utspring-feste-funksjon til muskler.
Rectus Femoris og Latissimus Dorsi
Hvis vi bedriver bevegelighetstrening og ønsker å sette m. Rectus Femoris (en av fire muskler på forside lår) eller m. Latissimus Dorsi (den brede ryggmuskelen) på full strekk trenger vi å kjenne til hvor de går til og fra. For eksempel for m. Rectus Femoris så går den over kneleddet, men også over hofteleddet. Så for å sette den i full strekk må kneleddet bøyes og hofteleddet strekkes ut. Det er ikke bare nok å bevege kneet. Når det gjelder m. Latissimus Dorsi, så har den fire forskjellige festepunkter. Derfor er det ikke nødvendigvis nok å strekke begge armene over hodet for å sette den på strekk. Det kan være lurt å jobbe med en og en side siden de ligger på hver side av overkroppen. Deretter roterer man hoften i tillegg til å ha en arm over hodet, gjerne mens man holder i noe, og tenke at du skal lage en bue av overkroppen og gjøre avstanden mellom armhulen og hoftekammen lengre.
Dette er bare noen eksempler, men som også poengterer viktigheten av å kjenne til musklers utspring, feste og funksjon. Fordi tilretteleggingen av øvelser og bevegelighet kan bli bedre for kunden.