Hvordan finner vi forelesere?
Våre forelesere er håndplukket og holder høyt faglig nivå.
Prosessen
Spol tilbake til 2004. Markedet var urørt og det var få utdannelsesinstanser som tilbød noe som helst innen personlig trening. Åpningen i markedet gjorde at vi undersøkte hva en personlig trener bør kunne. Mange ulike i bransjen og markedet fikk komme med innspill og vi fikk tilbakemeldinger fra fysioterapeuter, naprapater, ernæringsfysiologer, personlig trenere, medlemmer på treningssenter om hva en slik utdannelse burde inneholde. Deretter begynte vi å bygge. Med ønskene fra bransjen søkte vi de som var kjent for å være gode formidlere av informasjon i de ulike temaene. De frøste årene var blant annet flere av lærerne våre engasjert i Olympiatoppen i tillegg til andre fagpersoner. Etterhvert som markedet vokste var vi i behov av flere nye. I dag er våre forelesere håndplukket. Prosessen for å jobbe i AFPT er som en tre-stegs prosess. Vi mottar stadig søknader fra markedet og vi tar i mot alle med åpne armer.
Om vedkommende har en kunnskap eller kompetanse vi er i behov av så er dette prosessen:
- Det første intervjuet tar alltid jeg, Espen Arntzen, siden jeg som grunnlegger og eier har den bredeste forståelsen av AFPT sin kultur. Dette intervjuet er egentlig for å kartlegge litt om vedkommende sine verdier og drivkrefter og hva han eller hun kan tilføre.
- Om vi ser at dette er noe å gå videre med får vedkommende mulighet til å gjesteforelese på et før-definert del av et tema sammen med en av våre forelesere. Her skal vedkommende vise hva de går god for og vil evalueres av foreleser. Foreleser som evaluerer har to spørsmål å besvare: 1) holder de tilstrekkelig faglig kvalitet og formidlingsevne og 2) gjør de teamet i AFPT bedre.
- Det tredje steget er en dialog med alle forelesere om det er behov og eller ønske for en ny foredrasgsholder i teamet og i de ulike temaene.
Når disse tre stegene er gjennomgått er det igjen min jobb å formidle beslutningen til den søkende. Det er ytterst får beslutninger som tas i AFPT uten at våre forelesere er engajsert og får sagt sin mening. Vi mener dette signaliserer et samhold og en felles målsetning og kultur vi ønsker å bringe videre.
Er du en av våre nye?
Da håper vi å høre fra deg.