Slik spiser du mer miljøvennlig
7 min

Slik spiser du mer miljøvennlig

Her får du 3 enkle tips til hvordan du kan spare både miljø og penger. 
Publisert: 22.10.2019
Av:
Silje Bjørnstad

1) Spis mindre kjøtt
Å spise mindre kjøtt, spesielt rødt kjøtt, til fordel for vegetarkost er bra for både helsa og miljø. Minsker man på kjøttinntaket vil dette også bidra til å hindre avskoging og kreve mindre areal som må pløyes opp. Dette vil også gi bedre beskyttelse for dyr, insekter og planter i sitt naturlige habitat. I tillegg er kjøttproduksjon en betydelig kilde til utslipp av klimagasser. Dette fører til økt global oppvarming som påvirker klimaendringer og har store konsekvenser for mennesker og natur på hele jordkloden. Start gjerne med én eller flere helt kjøttfrie dager i uken der du fokuserer på å spise plantebasert mat som grønnsaker, belgvekster, nøtter, frø, fullkorn, sopp og bær. En annen måte å gjøre det på er å halvere den mengden kjøtt du pleier å spise og erstatte dette med et vegetarisk alternativ. Å redusere kjøttinntaket vil også gi bedre dyrevelferd og bibra til en mer rettferdig fordeling av verdens ressurser samt at du selv kan spare penger fordi det finnes mange vegetariske alternativer som er mye billigere å kjøpe enn kjøtt. Mange synes også at det er motiverende og inspirerende å prøve nye retter med alternativer til kjøtt og fisk!

 

2) Spis sesongens mat
Sesongbasert mat gir en naturlig variasjon i kostholdet ditt gjennom året og sesongvarer er det som gir aller best smak. Å spise etter årstidene er også gjerne billigere og ofte er dette kortreiste matvarer som bidrar til mindre transport-utslipp. Følg med i din lokale dagligvarebutikk og hos lokale matprodusenter for å få tips og inspirasjon til deilige sesongbaserte måltider. 

 

3) Unngå matsvinn
På verdensbasis kastes en tredjedel av all mat som produseres til humant konsum og her i Norge kaster hver innbygger 42,6 kilo mat i søpla hvert år ifølge tall fra 2018. Det er hjemme hos deg og meg som det blir kastet mest mat, etterfulgt av produksjonsleddet eller dagligvarebransjen. Det som oftest havner i søpla er middagsrester, frukt og grønt, brød og bakevarer. Du kan spare både miljø og penger ved å bli mer bevisst over matsvinn. Når vi produserer, pakker og transporterer mat fører dette til klimagassutslipp, men også det å håndtere og kvitte seg med matavfall krever ressurser. I tillegg trengs det jord, vann, energi og så videre for å produsere maten vi spiser. Når vi ikke spiser opp det som blir produsert er dette også sløsing av verdifulle beholdninger. For å belaste kloden vår minst mulig med vårt matforbruk, er det naturligvis hensiktsmessig å produsere maten på en bærekraftig måte, men også å sørge for at så lite som mulig går til spille. 

 

Norge har forpliktet seg til FNs bærekraftmål, som er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene. Et av delmålene her er å «innen 2030 halvere andelen matsvinn per innbygger på verdensbasis, både i detaljhandelen og blant forbrukere, og redusere svinn i produksjons- og forsyningskjeden, herunder svinn etter innhøsting.»

Råd til hvordan du kan redusere matsvinn
- Ikke kjøp eller lag mer mat enn den mengden du trenger. Skriv handleliste og planlegg gjerne en middagsmeny og andre hovedmåltider for den kommende uken.
- Oppbevar maten riktig. Les på pakningen og ha 2-4 grader i kjøleskapet.
- Ikke kast rester! Bruk dette til matpakke dagen etter, eller bruk restene til å lage nye og spennende retter.
- Handle matvarer som snart går ut på dato i butikken.
- Ha oversikt over hva du har hjemme på kjøkkenet. Rydd i skap og skuffer, og sjekk hva slags mat som bør spises først.
- Bruk sansene når du sjekker datomerking. “Best før” betyr ikke at du ikke kan spise produktet. Bruk sansene for å avgjøre om du kan spise maten eller ei. 

Kilder:
www.framtiden.no

www.miljohovedstaden.no

www.matprat.no

https://forskning.no/klima-miljoovervakning-mat-og-helse/dette-bor-du-spise-for-a-spare-pa-vannet-og-hjelpe-klimaet/1250071

Publisert: 22.10.2019 KL. 03:08
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Ernæring
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.