Kan kondisjonstrening bidra til større hypertrofi eller styrkeøkninger?
5 min

Kan kondisjonstrening bidra til større hypertrofi eller styrkeøkninger?

Publisert: 22.01.2018
Av:
Steinar Ekren

Mange av oss som trener for økninger i styrke og muskelvekst er lite fan av kondisjonstrening. Om en ikke bryr seg om å få en bedre kondisjon er det et valg en selv tar, men kondisjonstrening har også noen andre positive effekter. Styrketrening gir veldig mange helsefordeler, men noen helsefordeler får man kun av kondisjonstrening ved en høyere prosent av Vo2-max. For mange nordmenn er ikke helsefordeler tilstrekkelig belønning for å drive med noe som er ubehagelig, men hva om kondisjonstrening kan gi deg økt muskelvekst og øke maksløftet ditt i markløft?

 

La oss se på hvordan dette kan forekomme. Treningsvolumet har en stor sammenheng med muskelvekst, men også styrkeøkninger hvis man trener med 80-85% av maks. Bedre kondisjon kan gjøre at du tar flere reps og over tid får et høyere treningsvolum som kan resultere i både bedre økninger i styrke og muskelvekst.

 

En ny studie fra Nederveen og kolleger så på sammenhengen mellom bedre kappilærisering og satellitt-celle-aktiveringen etter trening. Satellitt-celler er stamceller for skjelett-muskulatur som spiller en viktig rolle i repareringen og remodelleringen av muskler som respons på trening. For å sitere fra abstraktet i denne studien:

 

”Faktorer som bestemmer satellitt-celle-responsen er ikke helt forstått enda. Det er likevel kjent at satellitt-celle (heretter forkortet til SC) –aktiveringen er nært i slekt med anatomiske forholdet mellom SC og muskel-kapillærer. Vi undersøkte påvirkningen av muskelfiber-kapillæriseringen på ekspandering og aktivering på SC etter en muskel-skadende treningsprotokoll på unge, friske menn. 29 menn rundt 21 år utførte 300 unilaterale eksentriske kontraksjoner på kne-ekstensorene. Muskel-biopsier fra vastus lateralis og blodprøver fra antecubital-venen ble tatt før økten og ved 6, 24, 72 og 96 timer etter treningsøkten. Så sammenlignet de mellom de ulike gradene av hvor god kapillærisering de ulike studieobjektene hadde. De fant en signifikant sammenheng mellom ekspanderingen av SC-innhold 24 timer etter treningen. Det var en større økning i aktiverte SC i den gruppen som hadde bra kapillærisering enn de som hadde dårlig kapillærisering 72 timer etter økta. Denne studien konkluderer med at muskel-fiber-kapillærisering kan spille en viktig rolle i aktiveringen og ekspanderingen av SC i repareringen av muskler.”

 

Jørn Trommelen, en dyktig forsker, sier følgende i et Facebook-innlegg om studien:

 

”Forskjellige faktorer som for eksempel cytokiner og vekstfaktorer kan regulere aktiviteten til disse satellitt-cellene. Men disse faktorene trenger å nå satelitt-cellene for å påvirke dem. Hvis det er en større grad av muskel-kapillærisering (og konsekvent en mindre distanse mellom cellene og den nærmeste kapillæren) har en økt satellitt-celle-aktivering. Forsøksobjektene i studien restituerte muskel-kraften raskere.”

 

Jørn Trommelen mener også at dette er et felt som er utrolig komplisert og ikke så godt forstått av de dyktigste forskerne og at man må forholde seg kritisk til en del av det som blir sagt om satellitt-celle-teori av ”eksperter”.

 

Å være kritisk og sette seg godt inn i tema er nok alltid en fordel for å gjøre seg opp et bilde og en mening om et emne.

 

Oppsummering:

  • Kondisjonstrening kan på ulike vis gi deg raskere restitusjon, økt muskelmasse og styrkeøkninger.
  • For dere som ikke liker kondisjonstrening noe godt kan man ta en kjapp intervall en gang i uka for eksempel.
  • Den viktigste faktoren for å bli større og sterkere vil alltid være styrketrening

Referanser:

  1. Nederveen, J. P., Joanisse, S., Snijders, T., Thomas, A. C., Kumbhare, D. and Parise, G. (), The influence of capillarization on satellite cell pool expansion and activation following exercise-induced muscle damage in healthy young men. J Physiol. Accepted Author Manuscript. doi:10.1113/JP275155
Publisert: 22.01.2018 KL. 03:27
Av:
Steinar Ekren
Kategori: Trening
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.