"Jeg anbefaler at du ikke gjør den øvelsen, den er farlig!"
4 min

"Jeg anbefaler at du ikke gjør den øvelsen, den er farlig!"

Jeg hører ofte personer snakke om øvelser som om de er farlige og at ingen bør gjøre de. Er det slik at noen øvelser bør man unngå å gjøre?
Publisert: 08.12.2016
Av:
Tommy Lande

– Pull ups er ikke farlig for skuldrene dine

– Markløft er ikke farlig for korsryggen din

– Knebøy er ikke farlig for knærne dine

– Beinpress er ikke farlig for korsryggen din

– Skulderpress, dips eller sidehev er heller ikke farlig for skuldrene dine

Absolutt ingen øvelser er farlige for kroppen din….. Det handler om så mye mer enn selve øvelsen.

Det er mye fokus på hvilke øvelser man må passe seg for, hvilke øvelser som kun er rehabiliterende, hvilke som er skadeforebyggende og hvilke man kun kan gjøre ved frisktrening. Det finnes selvfølgelig alltid noen retningslinjer, men det finnes ingen fasit når det kommer til kroppen vår, bevegelse og evt. smerte. Ved uspesifikke smerter og plager er det ingen øvelser eller bevegelser som fortjener å bli satt i en slik bås, da det ofte handler mer om hvem, hva, hvordan og når- samt dosering og totalbelastning sett i sammenheng med toleransegrense.

Leger, fysioterapeuter, osteopater, kiropraktorer, naprapater, massører, personlig trenere- i tillegg til den vanlige mannen og dama i gata, har et ansvar i å ikke påvirke andre med de ulike preferansene, tankene og erfaringene de har om bevegelse og trening. Å si at det fungerte dårlig for meg, eller at jeg fikk vondt i knærne av knebøy blir fort ødeleggende for en annen person. Jeg hører stadig vekk om historier der en lege, terapeut, personlig trener eller hvermannsen har sagt at den øvelsen er farlig og den må du aldri finne på å gjøre- selv om personen er helt smertefri. Det mener jeg er svært uheldig. Det handler om så mye mer enn selve øvelsen. Derfor er det svært urettferdig ovenfor en person å utelukke øvelser som denne personen kunne hatt enormt stor glede av- både med tanke på fremgang, funksjon i hverdagen, livskvalitet og smertelette. Mange elsker markløft. Skal man da unngå å anbefale denne videre for at du, en kunde, en pasient, en kompis eller en venninne har hatt dårlige erfaringer med den? Kanskje øvelsen ikke passer for deg, men den kan være gull verdt for en annen. Det er som med kosthold; selv om venninna di ikke spiser brødskiver eller drikker melk av ulike grunner, så trenger ikke DU å unngå det. Mennesker er forskjellige. Alle har forskjellig bagasje, erfaringer, behov, nivå og mål- og bør derfor bli behandlet deretter.

Personlig er markløft en av mine favorittøvelser når det kommer til rehabilitering og skadeforebygging.

Hvorfor?
1. Den ufarliggjør bevegelse og det å løfte opp noe fra bakken. Ved å fortelle nervesystemet at dette er en normal bevegelse for kroppen, så kan det gi smertelette.
2. Den styrker nødvendig muskulatur i bakside lår, sete og korsrygg, slik at toleransegrensen til ryggen økes.
3. Veldig enkel å dosere opp og ned. Mange tror at for å ta en godkjent markløft, så må belastningen være 70 kg og mer. Om det er lenge siden du har trent markløft eller faktisk aldri har gjort det før, så vil fortsatt 40 kg gjøre deg sterkere.

Satt veldig på spissen; «det er «farligere» å la være å bevege seg eller å være redd for bevegelse. Bevegelse og aktivitet betyr belastning. Belastning betyr økt styrke. Økt styrke betyr en sterkere struktur, og en sterkere struktur har høyere toleransegrense.»

Beveg deg, og ikke vær redd for øvelser du aldri har testet. Start med en lett belastning hvor du har god kontroll på «korrekt» utførelse. La teknikk og utførelse styre belastningen, og ikke motsatt.

 

Publisert: 08.12.2016 KL. 04:09
Av:
Tommy Lande
Kategori: Trening
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.