Trendene har svingt de siste hundre årene i forhold til hvordan man legger opp sin trening. En kortgjennomgang av historien viser følgende:
1930-1950: Helkroppsprogrammer 3 dager ukentlig. Relativt lange øker på 2-3 timer
1950-1980: 2 og 3 splitt programmer med opptil 6 treningsdager med doble økter og 20-30 serier pr muskel.
1990-2000: 4-6 splitt med trening av hver muskel hver 4-6 dag
2000-2010: 4-6 splitt med færre serier og trening av hver muskel ca en gang pr uke
2010- : Mer frekvens, færre øvelser, færre serier
Generelt kan man si at kroppsbyggere benytter seg av metoder hovedsakelig beskrevet fra 1990-2010. Utfordringen er at også de som ikke er kroppsbyggere kopierte denne treningen også. Det det medførte er en eller flere av følgende saker:
- Siden individet ikke klarere å trene hardt nok blir frekvensen for lav
- Siden individet ikke klarere å trene ofte nok blir frekvensen for lav
- Ytterst få vanlige mennesker trenger mange øvelser for hver muskel så mange øvelser er unødvendige og mye tid ekstra benyttes
Personlig mener jeg at metodene som kroppsbyggere benytter uten tvil er de beste for de med de ressursene og de målsetningene. For folk flest derimot er jeg en større tilhenger av mindre trening oftere av følgende årsaker:
- Siden individet ikke oftest klarer å trene så hardt må frekvensen opp
- Høy frekvens betyr at man ”tåler” å hoppe over eller ha en dårlig økt om ”livet skjer”
- Høyere frekvens kan tillate en større variasjon av øvelser og unngå at man kjeder seg
Hva er så høy frekvens? For de fleste anses 2 ganger pr uke som et minimum men det er veldig positive effekter med å trene oftere. Daglig trening av ulike løft og bevegelser er uten tvil resultatskapende og det er ingen ting i verden man blir dårligere på om man gjør mindre av det. Utfordringen i forhold til trening er at man må kunne hente seg inn etter hver økt.
Derfor- om du har tid og mulighet ønsker å eksperimentere med oftere trening anbefales det å begynne med få serier og lav intensitet. På norsk betyr det å ta få serier pr muskel eller løft og ikke trene til utmattelse. Jo mindre hardt du trener jo oftere kan du gjøre det. Jeg ber deg om at du ikke under noen omstendighet forsøker å trene like hardt som før om du velger å trene oftere. Det stopper seg helt enkelt selv ved at kroppen blir sliten og resultatene uteblir.
Om du har muligheten kan jeg gi deg følgende retningslinjer for program.
- Velg 6 øvelser pr muskel og del de i 3 grupper a 2.
- Ta 2 serier på første øvelse og en på neste før du går videre til neste kroppsdel.
- Stopp serien når du vet du klarer 2 repetisjoner til uten problem og utfør øvelsene korrekt med 1 minutt pause mellom seriene
- Tren hele kroppen hver gang
Dette gir deg 6 øvelser pr muskel eller løft, trening 3-6 dager pr uke ( ja du kan sannsynligvis gjøre dette daglig), en økt du ikke blir helt utkjørt av og muligheten til å varierer for å unngå at det blir kjedelig. Sakte men sikkert øker du vektene. Repetisjonsantallet kan du enten holde konstant i en viss periode a gangen. (eks 8-10 i 4 uker før du endrer) eller endre fra økt til økt (5,10,15 på ulike økter). Dette er forslag på ting vi vet fungerer og det finnes hundrevis av varianter under dette også.
Om du liker å virkelig presse deg hardt hver gang anbefaler jeg at du redusere frekvensen til maksimalt 3 dager pr uke med minst en dag hvile mellom hver økt. Dette vil for de fleste være for mye, men kan benyttes som et utgangspunkt.