Ukens forskning: Trenere og terapeuter sårt trengt på sykehjem
2 min

Ukens forskning: Trenere og terapeuter sårt trengt på sykehjem

Ca 80 av eldre på sykehjem har demens, men få får tilgang på trening
Publisert: 03.05.2014

Norsk forskning gir svar
Fysioterapeut og forsker Elisabeth Wiken Telenius ved Høgskolen i Oslo og Akershus har gjennomført et studie på så på livskvalitet, fysisk aktivitet og fysisk prestasjon hos eldre på sykehjem med demens. Hun uttalte til forskning.no;

"– Livet er ikke slutt selv om man kommer på sykehjem. I dag finnes det veldig få treningsmuligheter for de som er på langtidsavdelinger. Kommunene burde få flere fysioterapeuter inn i eldreomsorgen, slik at beboere på sykehjem får daglig fysisk aktivitet, og aller helst individuelt tilpasset trening."

Mange mens demes er relativt friske og fungerende og hadde fått stort utbytte av tilrettelagt trening. Her kan også personlige trenere bidra, men mange er for redde for å trene eldre av frykt for å skade dem eller gjøre situasjonen verre - en unødvendig frykt i de fleste tilfeller. Eldre flest responderer veldig bra på styrke og kan ha store prosentuelle forbedringer i styrke og muskelmasse. Stabilitetstrening og forebygging av fall er også utrolig viktig da fall hos eldre ofte har store konsekvenser (lårhalsbrudd, brudd i andre ben, sårskader, rabdomyolyse).

"– Beboerne må få anledning til å bevege seg. Vi snakker mye om hvor viktig fysisk aktivitet er for barn, ungdom og voksne, men når man kommer på sykehjem så finnes det ikke lenger treningstilbud, sier Wiken Telenius til forskning.no"

Det er synd det ikke er mer tilrettelagt fokus mot eldre som gruppe. De bør bevege seg i henhold til offentlige anbefalinger om minst 30 minutter fysisk aktivitet hver dag. 

En bortglemt gruppe
Kanskje noe å satse på for personlige trenere? Eldre er ofte utrolig hyggelige og fine å trene, og er langt mer takknemlig enn folk flest etter undertegnedes erfaring. Selv trente jeg i 6 måneder en 83 år gammel tidligere sykepleier som bare ville bære handleposene litt bedre og få økt styrke og stabilitet i underkroppen. Effekten og gleden av treningen som ble nøye tilpasset kom kjapt.

 

Referanse:

1) Telenius E, Engedal K, Bergland A (2013) Physical performance and quality of life of nursing-home residents with mild and moderate dementia Int. J. Environ. Res. Public Health 2013, 10, 6672-6686

Publisert: 03.05.2014 KL. 03:47
Kategori: Afpt
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.