Søtpotet - sunt, godt og enkelt til matlagingen
4 min

Søtpotet - sunt, godt og enkelt til matlagingen

Søtpotet er en super matvare for både helse og vektkontroll og proppfull av næring.
Publisert: 02.03.2016
Av:
Silje Bjørnstad

Trend
De siste årene har søtpoteten blitt en stadig mer populær matvare her i Norge. Tall fra Opplysningskontoret for frukt og grønt de siste årene viser at norske rotgrønnsaker er mer populære enn noensinne og vi nordmenn er helt i verdenstoppen i forbruk av rotgrønnsaker. Særlig rotgrønnsaken søtpotet har økt enormt i popularitet den siste tiden. For ja, til tross for sitt navn, så er søtpotet en rotgrønnsak og ikke en potetsort.

Næringsrik
Søtpoteten er, kanskje ikke så overraskende, søtere enn vanlig potet og er nok likere gulrot når det gjelder smak. Den oransje rotgrønnsaken er en blant annet kjent for å være rik på betakaroten, et næringsstoff som både er en antioksidant og som kan omdannes til vitamin A. I tillegg bidrar søtpotet med blant annet vitamin C, kalium, kalsium og kostfiber.

I matlagingen
Søtpotet kan egentlig brukes til alt. Den passer perfekt som tilbehør til både kjøtt- og fiskeretter, og grønnsaken kan både stekes i skiver, bakes i ovn, wokkes, kokes som vanlig potet, brukes i gratenger og til å lage søtpotetmos for å nevne noe. Men søtpoteten blir ikke bare brukt i middagsretter. Rotgrønnsaken blir også brukt ingrediens i for eksempel pannekaker, kaker, pai og andre desserter. Det er også blitt populært med for eksempel pizzabunn laget av søtpotetmos, søtpotetchips og søtpotetfries. En annen fordel med søtpotet er at den har lang holdbarhet, under forutsetning at den oppbevares riktig. Hold den unna kjøleskapet! Ideelle temperaturer for den oransje godbiten er nemlig 12-16 grader.

På grunn av sin allsidighet er det ikke vanskelig å inkludere søtpoteten i kostholdet. Her får du derfor tre oppskrifttips til deilige søtpotetretter.

Snackstips: Søtpotetchips med guacamole
Søtpotetchips
1 stor eller 2 små-mediumstore søtpotet
Cirka 0,5 -1 dl olje til å vende potetskiver i (for eksempel rapsolje eller solsikkeolje)
Valgfritt krydder (for eksempel hvitløkspulver paprikapulver, salt/pepper)

Sett på stekeovnen på 200 grader. Skjær søtpoteten i tynne skiver, bruk en mandolin eller en ostehøvel. Vend skivene i oljen, de kan gjerne ligge i noen minutter. Fordel skivene utover to stekebrett ikledd bakepapir. Skivene skal ikke ligge oppå hverandre! Krydre forsiktig med valgfritt krydder. Stek ett og ett brett i 10-15 minutter. Følg godt med hele tiden slik at chipsene ikke blir brent. Når chipsene har blitt gyldne og sprø tar du stekebrettet ut av ovnen. Avkjøl chipsen på kjøkkenpapir mens du lager guacamole.

Guacamole
1 stk avokado
Saften fra 1/4 lime
1 ts hakket rød chili (kan sløyfes)
1 båt hvitløk
Salt og pepper
Skrell avokadoen og mos avokadokjøttet med en gaffel. Bruk en hvitløkspresse til å mose hvitløksbåten. Bland sammen med avokadoen og tilsett de andre ingredisene. Smak til med salt og pepper.

Server søtpotetchips sammen med guacamoledipp.


Middagstilbehør: Søtpotetmos
Skrell søtpotet, skjær i biter og kok til bitene er blitt møre. Bestem hvor mye søtpotet du ønsker å bruke basert på antall personer (Bergen cirka 1 søtpotet til 1-2 porsjoner, avhengig av størrelse). Hell av vannet og bruk en stavmikser til å få søtpotetmos. Tilsett litt fløte, melk eller smeltet smør for å få en glatt pure. Smak til med salt og pepper.

Enkel lunsj/kveldsmat: Søtpotetlapper
Til 6-7 lapper
150-200 gram søtpotet
2 egg
5 spiseskjeer lettkokte havregryn
Kanel eller kardedomme
Litt melk/vann
Olje/smør til steking

Skrell søtpotet, skjær opp i terninger og kok til de er møre. Hell av vannet og bruk en stavmikser til å lage en glass søtpotetmos. Tilsett de andre ingrediensene og bland godt sammen til en jevn røre. Tilsett litt og litt vann/melk og bestem hvor mye væske du ønsker avhengig av hvor tykk du vil ha røren, og dermed hvor tykke lapper du vil ha. Stek søtpotetlapper på middels til høy varme i litt olje/smør i 2-3 minutter på hver side til de har fått en gylden farge. Server sammen med for eksempel vaniljekesam og bær, brunostskiver eller syltetøy.

Publisert: 02.03.2016 KL. 01:21
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Tips og Kuriosa
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.