Serie: Optimal helse og livskvalitet. 3: det mentale
8 min

Serie: Optimal helse og livskvalitet. 3: det mentale

helsen påvirkes veldig sterkt av den mentale innstillingen. Noen mennesker klarer alltid å se glasset som halvfult mens andre ser det som halvtomt.
Publisert: 20.01.2015

Ingen i dag stiller spørsmål til om det mentale påvirker vår helse. Egne behandlingsteknikker som psykomotorisk fysioterapi tar dette aspektet inn i regnestykket og vi har til og med egne begreper, psykosomatiske lidelser, for sykdommer eller tilstander som påvirkes av vår mentale innstilling.

Mange mennesker i dag lider under en tilstand kalt ”greit nok”. Tilstanden er ikke noe annet enn at ubehaget vi i dag føler i en situasjon eller relasjon ikke er stor nok til at vi skal ønske å ta tak i problemet.
All endring er ubehagelig. Det er et fåtall mennesker som ikke synes endring er ubehagelig. Organisasjonsendringer på jobben eller i privatlivet gir mat til psykologer og veiledere og av en enkel grunn; vi er generelt dårlige på endring.
Kanskje det egentlig ikke er det at vi er dårlige på endringen, men at vi er redde for jobben som endringen medfører og alle spørsmålene som dukker opp rundt det.
I tillegg har vi frykten fro det ukjente. Dr. Robert Zapolsky beskriver i sin bok Why Zebras don´t get ulcers at det ukjente er en av de største stressfaktorene for mennesket. Kanskje dette instinktivt er årsaken til at vi unngår endring?

Å velge er ofte ikke det vanskelige, å velge bort er det vanskelige. Stilt innfor en situasjon med alternativer har man ikke noe annet valg enn å ekskludere noe. Slik er det også med helsen. Jo visst kunne jeg tenke meg bedre helse, mer vitalitet, mer livsgnist, et bedre sosialt liv. Men, det jeg må velge bort; sjokoladen og alkoholen, den gode sausen på maten, de lange timene med TV titting, kveldene på byen hengende i baren ventende som et rovdyr på at neste bytte faller og annet er prisen man ofte betaler. Ikke alle er villige til å gjøre dette, og av gode grunner. Det er faktisk ikke verdt det! Ikke for meg!
Litt bedre helse, som kanskje ikke engang er målbar er ikke verdt å gi opp alle de gode tingene i livet for. Resultatet; vi gjør ingenting.

For å kunne oppnå en målsetning må man først kunne vite hvor man er på vei. Hva er helse for deg? Hva er det du mener er optimal helse? Først når du har klart å bestemme deg for hvor du skal reise kan du kjøpe billett.

Steg 1: Bestem deg for hva du ønsker å oppnå.

I det aller minste, bestem deg for hva du ikke lenger er villig til å ha i ditt liv. Det er ikke alltid like enkelt å definere eksakt hva man vil ha, men ved å starte med å velge bort det du ikke vil ha begrenser man jo ihvertfall alternativene og gjør prosessen litt enklere.

Man sier at man endrer seg når prisen er høy nok. Når prisen for ikke å gjøre noe er høyere enn å gjøre noe, skjer endring automatisk. Spill opp scenarioet om hva som vil skje om du ikke gjør noe. Om du fortsetter på den veien du nå har valgt, hvor ender du opp om ett år, fem år og 10 år? På den annen side: hva om du gjorde det du visste du burde. Hvor ender du opp da?

Hvor er du i dag? Vet du din helsemessige status? Hva er ditt blodtrykk, hva er kolesterolnivåene, hvordan står det til med blodprøvene? Uten å vite dagens status er det så godt som umulig å begynne å forbedre noe. I det minste bør man vite hvor man er for å se om det er noen forbedringsområder. Et samarbeid med en dyktig og åpen lege er en uvurdelig ressurs på veien mot helse. Ikke bare kan en kompetent fagperson fungere som en person som gjør objektive mål, han eller hun kan også fungere som en samtalepartner og rådgiver på veien.

Mange spør seg nå spørsmålet: hva skal jeg teste? Hvilke prøver skal jeg be om å ta? Listen kan bli ganske lang her, men generelt sett bør man ta en titt på de følgende verdiene. Det skal sies at en kompetent lege uten tvil vet hvilke tester som bør tas.
Det anbefales at man spør sin lege om å ta følgende tester. (Vær oppmerksom på at legen kan ha gode argumenter for å ikke ta visse tester, men det er lov å spørre. Om man er usikker er en dyktig lege mer enn i stand til å gi gode svar på dine spørsmål).

- Blodtrykk
- Totalt kolesterol
- HDL
- LDL
- Triglyserider
- Fastende glukose
- Langtidsblodsukker (Hb1Ac)
- For menn i voksen alder (40+) kan en PSA test (prostatatest) være å anbefale.

Igjen gjør vi oppmerksom på at dette ikke er informasjon som skal erstatte legens tips og veiledninger, men en hjelp på veien for at du skal kunne få den beste helsen mulig.

Steg 2: Gjør en fullstendig helsesjekk hos legen.

Hva så om du ikke har gjort det på mange år? Hva så om du ikke tror det er noe galt? Hva så om du finner ut at det er noe galt? Er det ikke bedre å vite?

Målsetningene driver oss mot målet. Men, målsetningene må være inspirerende. Øyvind Hammer, en av landets beste motivatorer sier at en av grunnene til at mennesker ikke jobber hardt for målene sine er at de ikke er inspirerende nok. Troligvis har han helt rett.
Hvor mange av oss hopper ut av sengen om morgenen for å får lov til...å gå på en jobb vi ikke trives i?
Hvor mange av oss går på stramme dietter...for å gå ned 2 kilo i løpet av 3 måneder og dermed være litt mindre feit?
Hvor mange av oss anstrenger oss ekstra på jobben...for å kanskje få et klapp på skulderen av sjefen om han er i godt humør?

Hva om målsetningen din hadde vært å finne drømmejobben?
Hva om du egentlig vet hva drømmejobben er? Tror du ikke sjansen for at du da sto opp om morgenen med iver for å gå på jobb var større?
Hva om du visste at dietten din medførte ikke bare ønskekroppen din, men også følelsen av å være selvsikker, stolt og bekvem i kjole, dress, bikini eller i soverommet med din kjære?
Hva om du visste at ekstra innsats på jobben resulterte i lønnsøkning, ny stilling, nye ansvarsområder som stimulerte deg?

Mange er på leten etter drømmepartneren og frustreres over at man ikke treffer den rette. Tony Robbins, en av USAs fremste coacher, har en litt annen vinkling på dette; hvordan bør du være for å tiltrekke deg akkurat den partneren du drømmer om. Hvordan kan du forvente å treffe eller beholde en partner som er velutdannet, veltalende, høflig, vakker, veltrent, økonomisk uavhengig, selvsikker, snill, omtenksom og en seksuelle virvelvind om du selv er en blakk, uutdannet, overvektig og uhøflig, fast-food junkie som ligger på sofaen hele dagen...

Om man vet at ”gryten med gull” i enden av regnbuen finnes, om man bare finner det man vil ha og lever som den som fortjener å få det er nok sjansen større. Spør bare forfatteren bak ”The Secret”.

Ingen er vel uenig i at å oppnå disse tingene ville gitt deg en større vilje til å anstrenge deg. Kanskje ikke anstrenge er riktig ord engang, kanskje en større drivkraft, mer glede, mer energi og mer lyst er mer dekkende.

Steg 3: Sett deg mål som inspirerer deg.

Slutt å bry deg om hva andre mener. Glem Jante-loven og alle politisk korrekte utsagn. Finn mål som inspirerer deg og som gjør at du har lyst å gå den ekstra milen...

Når vi nå har sett på den enkleste tingene i forhold til vår mentale innstilling er tiden moden for å gå videre. På lik linje som batterier må kroppen lades opp i blant.

Publisert: 20.01.2015 KL. 11:44
Kategori: Siste Artikkel
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.