God effekt
Det er godt dokumentert at fysisk aktivitet har flere positive helseeffekter, både for friske personer og flere pasientgrupper. Blant annet har trening en blodtrykkssenkende effekt, også når det er snakk om styrketrening, skriver Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) på sine nettsider. Ifølge Norsk Helseinformatikk viser en lang rekke studier at styrketrening er gunstig for personer med høyt blodtrykk. Når det gjelder hjertepasienter er dette en gruppe som internasjonale retningslinjer råder til å utføre styrketrening med moderat belastning og 10-15 repetisjoner. Ifølge LHL anbefales det å trene mange repetisjoner med lavere vekt, cirka 40-50 prosent av det du klarer. I praksis betyr dette at hvis du klarer maksimalt 100 kilo i beinpressmaskinen ved 1 repetisjon, så anbefales det å legge på 40-50 kilo som motstand og kjøre flere repetisjoner, informerer LHL. En av grunnene til anbefalingen er at man er bekymret for at trening med for tunge vekter kan bidra til at blodtrykket øker slik at det blir for høyt.
Trente med tyngre vekter
En ny norsk studie fra Høgskolen i Oslo og Akershus og Oslo univsersitetssykehus viser nå at blodtrykket til hjertepasienter blir bedre med tyngre vekter og færre repetisjoner. Flere forskere har sett på hvordan treningsøkter med ulik belastning påvirker blodtrykket til 15 deltakere og hjertepasienter. 11 menn og 4 kvinner deltok i studien og deltakergruppen hadde en gjennomsnittsalder på 64 år. Pasientene skal ha trent regelmessig utholdenhetstrening de siste seks måndene, men de hadde ikke trent styrke.
Lavere blodtrykk
Resultatene av studien viser at samtlige deltakere fikk lavere blodtrykk når de utførte tung styrketrening med få belastninger enn når de trente vekter med moderat belastning med 15 repetisjoner. Forskerne påpeker at hvordan blodtrykket påvirkes av styrketrening er mer avhengig av varigheteten, altså antall repetisjoner, enn antall kilo som løftes i repetisjonene. Forskerne forklarer at blodtrykket økes etter hver enkelt repetisjon og at det tar lenger tid med flere repetisjoner, noe som betyr at mange repetisjoner gir høyere blodtrykk enn når man trener med få repetisjoner.
Kilder:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26559450