Detox-begrepet har stadig blitt mer og mer populært de siste årene. Det markedsføres og skrives om ulike detoxkurer, tarmskyllinger med såkalt detox-effekt og detox-smoothies med felles mål om å rense kroppen for giftige stoffer. Ordet detox betyr avgiftning, men hva slags effekt har egentlig denne detox-trenden og er det nødvendig?
Ifølge forskere er det kort oppsummert ingen vitenskapelig dokumentasjon som viser at såkalte detoxkurer virker. Kroppen vår har egne systemer for å skille ut farlige stoffer gjennom blant annet nyrene, lever og lunger. Vi trenger ikke en egen detoxjuice eller diett for å rense fordøyelsen eller for å få en sunnere kropp. Professor Bente Klarlund fra Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet sier vi ikke kan skylle ut helseskadelige stoffer gjennom en diett.
- Stoffer vi ikke trenger, forsvinner ut av kroppen som urin, avføring eller utpust, forklarer professoren.
Negative effekter Klarlund får støtte av Jens Rikardt Andersen, førsteamanuensis ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Andersen påpeker at det faktisk kan være problematisk å hive seg på en såkalt detoxkur med store mengder vann, juice og te som varer i en uke eller mer fordi det kan trekke vitaminer og mineraler ut av kroppen. Han anbefaler at spesielt syke, eldre og gravide bør styre unna detoxkurer.
- De som tjener på å selge ulike kurer, har en moralsk forpliktelse til å dokumentere at de virker, og i hvert fall at de ikke er helseskadelige. Slike studier finnes ikke i dag, sier Jens Rikardt Andersen.
Tarmskylling
Detox-begrepet blir også ofte brukt i forbindelse markedsføring av tarmskylling. Ernæringsforsker Katherine Zeratsky sier derimot at tarmskylling kan være skadelig og bidra til blant annet dehydrering, magekramper og oppkast. I tillegg kan tarmskylling føre til at man skyller ut viktige bakterier som er en del av tarmens naturlige bakterieflora og dermed øke risiko for tarmplager og fordøyelsesproblemer.
«Men det funker for meg?!»
Det finnes altså ingen vitenskapelig dokumentasjon for at detoxkurer «renser kroppen for giftstoffer». For normalt friske mennesker klarer kroppen dette helt av selv. Selv om det ikke er noen vitenskapelige studier som kan peke på at detox har en positiv effekt, så er det likevel mange som opplever at detoxkur hjelper. Kanskje man føler seg bedre fordi man opplever å ha mer energi og overskudd, eller at man klarer å gå ned i vekt hvis dette er målet med et konkret detox-opplegg. Men et viktig spørsmål blir naturligvis da om det er selve «detoxkuren» i seg selv som gir disse effektene på grunn av den påståtte «rensende effekten», eller om det er summen av alle de små endringene man gjør som gir følelsen av avgiftning av kroppen. En typisk detox-diett eller et detox-produkt består gjerne av mye vann og næringsrike råvarer som for eksempel grønnsaker, nøtter, frukt, bær og urter. Disse råvarene vil ha positiv effekt på helsen din – enten om du inntar det i forbindelse med en detox-kur eller ei. Samtidig er det mange som kutter ned på alkoholinntaket, junk food og sukkerrike varer mens de begynner på en detox-kur og disse grepene i seg selv vil for mange gi følelsen av en «sunnere og renere kropp». I tillegg begynner man kanskje å bevege seg mer fordi man føler at man har mer overskudd og energi. Man skal selvfølgelig heller ikke undervurdere placeboeffekten: bare det å tenke at man skal føle seg sunnere og oppleve mer overskudd, kan føre til at man nettopp føler det på denne måten. Men da er det kanskje ikke nødvendigvis detox-piller og detox-dietter alene som fortjener å bli omtalt som «det magiske produktet»?
Kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/der-er-ingen-beviser-for-at-detox-kure-virker