HELSEEFFEKTER AV KOSTFIBER
Kostfiber er enten vannløselig eller vannuløselig. Disse to hovedyper av fiber har spesielt to ulike, men positive helseeffekter. Vannløselig fiber (som bla finnes i havre) har vist en evne til å redusere kolesterolet vårt, mens vannuløselig fiber (som bla finnes i hvetekli) øker tarmpassasje effektiviteten. Det betyr at tarmene fungerer bedre og tømmer seg mer effektivt; man forebygger forstoppelse!
Et kosthold rikt på kostfiber har flere helsemessige fordeler:
• Gir økt metthet (mindre sjanse for søtsug, småspising etc)
• Gir bedret tarmfunksjon og forebygger forstoppelse
• Reduserer risiko for en rekke ulike kreftlidelser
• Er mindre energitett (altså: har mindre kcal i seg!)
• Er mer næringstett (altså: har en større tetthet av vitaminer og mineraler)
HVOR MYE ER NOK?
I Norge er gjennomsnittsinntaket av kostfiber 15g/dag, mens anbefalingen er 25-35 gram/dag for voksne individer (diabetikere bør ha over 40g/dag!). Noe av grunnen til at vårt inntak er for lavt, skyldes et for lavt frukt og grøntinntak enn anbefalt, samt dominerende bruk av karbohydratkilder som kneip og halvgrove brød, fine baguetter, ciabatta og rundstykker, pitabrød, pizza, industribearbeidede frokostblandinger, hvit ris og hvit pasta. Å nærme seg anbefalingen på ~30g/dag er ikke vanskelig, dersom man velger grove brød (se brødskalaen!), øker frukt og grøntforbruket daglig (se 5 om dagen), bruker fullkornspasta og naturris/fullkornsris, samt velger ”naturlige” kornblandinger (slik som havregryn, 4-korn og müsli).
1 min
Kostfiber. Hva og Hvordan.
HVA ER KOSTFIBER?
Kostfiber er en undergruppe av karbohydrater med en rekke påståtte helsefordeler. Kostfiber er plantemateriale som er ufordøyelig for tynntarmens enzymer, og som derfor passerer ufordøyd inn i tykktarmen. Her finnes det en normal bakterieflora som bruker kostfiberet i sin metabolisme. Dette gir oss tilgang til noe av energien i kostfiberet, men bakterienes fordøyelsesprosess medfører også noe gassdannelse. Toleransegrensen for dette er individuell, men vil også kunne tilpasse seg over tid.
Kostfiber er en undergruppe av karbohydrater med en rekke påståtte helsefordeler. Kostfiber er plantemateriale som er ufordøyelig for tynntarmens enzymer, og som derfor passerer ufordøyd inn i tykktarmen. Her finnes det en normal bakterieflora som bruker kostfiberet i sin metabolisme. Dette gir oss tilgang til noe av energien i kostfiberet, men bakterienes fordøyelsesprosess medfører også noe gassdannelse. Toleransegrensen for dette er individuell, men vil også kunne tilpasse seg over tid.
Publisert: 13.04.2013
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du
også.