Jeg tror svaret er en kombinasjon mellom desperate forbrukere, selger som lyver eller overdriver effekten av produktet og media som er lite interessert i å gi et klart og forskningsbasert bilde. I stedet kommer de med motstridende informasjon hele tiden slik at du fortsetter å lese artiklene om trening og kosthold i det uendelige.
En veldig stor prosentandel av oss er overvektige og en enda større andel er misfornøyd med egen kropp. Mange forsøker å gå ned i vekt, men mislykkes. Det er det nok mange forskjellige grunner til, men generelt kan man si at de gjør noe de ikke klarer å opprettholde over tid. Om det er maten de spiser, hvor mye mat de spiser, at de trener for mye, at treningen er kjedelig og lite motiverende er det noe som gjør at man ikke klarer å komme helt i mål. Tålmodig må man være også for det krever utrettelig innsats dag ut og dag inn. Man kan ikke gi opp hvis man spiser for mye eller ikke trener en dag. Man må hele tiden se fremover, planlegge og gjøre sitt beste over lang tid.
Siden folk flest vet lite om kosthold og trening er det mange som ser sitt snitt i å tjene raske penger. Her loves det ofte ut snarveier til lavere vekt og finere kropp. For all del, om noe gjør at det blir mye lettere for deg å komme i mål og holde deg der så er det bra for deg, men det er likevel uetisk å selge ting som ikke funker. Noen produkter kan ha en effekt, men ofte er det slik at effekten overdrives og produktet overprises. Fettforbrennere er et godt eksempel. Her vil kroppen kanskje bruke noen ekstra kalorier per dag, men det er ikke snakk om mange. Da er det bedre og billigere å gå en liten tur på 10 minutter i stedet.
Et annet populært produkt er jo slike magebelter med strøm eller varme. Jeg vet en del PT-er som er ganske dyktige sverger til såkalt EMS-utstyr som gir deg strøm. Ut i fra det jeg har hørt fungerer det kun ved ganske sterk strøm. Ikke helt det samme som de beltene som selges rundt omkring altså, men det er klart mange kan bli overbevist når selveste Ronaldo promoterer det. Sånn sett er det mange kjendiser som reklamerer for skikkelig dårlige produkter, men de vil jo tjene penger som alle oss andre og det er sjelden man er en ekspert på trening og kosthold bare fordi man er en verdenskjent fotballstjerne.
Er man en slik stjerne i sin idrett og ønsker å få ut den siste 0,5-1% kan jo ulike kosttilskudd hjelpe, men for oss vanlige dødelige er det ikke verdt det. Fokuser heller på trening, kosthold, stress og søvn. Det er de fire viktigste faktorene for gode resultater.
Media har som tidligere skrevet ikke tatt sin rolle som samfunnsopplysere seriøst i forhold til kosthold og trening. En uke skriver de at kunstig søtning fører til kreft og den neste skriver de at kunstig søtning er et kjempegodt tiltak for å gå ned i vekt. Uken etter forårsaker det kreft igjen. Og slik holder de på leserne sine som stadig vender tilbake til artiklene deres. Det er jo ikke slik at journalister skal være forskere med ekspert-kunnskap på ulike områder, men de har jo lov til å være kritiske de også. Jeg tror også de forstår at en klinisk ernæringsfysiolog er mer til å ta på alvor enn en person som er utdannet naturopat for eksempel. Men det handler om lesertall og penger. Se for deg at journalistene hadde begynt å skrive om hva Ola og Kari Nordmann synes om politikk. Det er jo noe de fleste ikke har greie på – slik som kosthold og ernæring.
Vi bør alle være litt mer skeptiske og slutte å tro på mirakel-kurer. Det er sjeldent at ting er helt svart/hvitt. Slikt sett er vi som PT-er i en god autoritetsposisjon hvor vi kan påvirke veldig mange med kunnskapen vår (og eventuelt mangelen på sådan). Da er det viktig at vi er vårt ansvar bevisst.