Forbrenningtest Ellipsemaskin
8 min

Forbrenningtest Ellipsemaskin

I denne artikkelserien «forbrenningstester kondisjonsapparater» ser vi på ulike typer kondisjonsapparater og i hvilken grad de gir mulighet for høy forbrenning. Dagens tema: Ellipsemaskin!
Publisert: 12.01.2022

En persons evne til å forbrenne mye i trening, avhenger av personens form eller fysiske kapasitet, hvilken treningsaktivitet vedkommende gjør og hvor godt personen behersker treningsaktiviteten teknisk. Altså: Du vil kunne forbrenne mye hvis du er i god form og velger et kondisjonsapparat som du behersker godt teknisk og som gir mulighet for høy forbrenning. Her kommer test av ellipsemaskinen!

 

Ellipsemaskin

Ellipsemaskinen er, i likhet med tredemølla, et apparat som passer for alle uansett form og tidligere treningserfaring. Selve bevegelsen ligner veldig på gange eller løp, men med den fordelen at du unngår støtbelastning! Dette apparatet er med andre ord meget skånsomt for ankler, knær og hofter som spesielt hos overvektige kan være en utfordring. På ellipsemaskinen jobber beina i elliptiske (avlange sirkler) bevegelsesbaner der du har føttene i fotstøtter/ pedaler som er store nok til at man kan tilpasse steglengden i forhold til egen kropp. Mange ellipsemaskiner har også bevegelige armer som følger samme rytme som beina. Disse «drives» av beinbevegelsene dine, så det er veldig liten effekt av å holde i disse, men dersom du ønsker å involvere litt overkroppsarbeid, kan disse bevegelige armene brukes, men det er primært sete og lår som skaper kraft og fart akkurat som i løping.

 

Teknikktips og praktisk bruk

Armene kan du enten bruke til å holde på bevegelige armer som går i takt med beina, eller plassere dem på håndtakene foran på maskinen. Du bruker rumpe og lår hele tiden, så oppstrammingseffekten er der til fulle. Tråkkfrekvensen på ellipsemaskiner benevnes SPM (strides pr minute). De fleste opplever at ellipsemaskinen er uvant de første gangene man prøver og noen begynner å gå baklengs istedenfor forlengs. Start med rolig tråkkfrekvens og moderat motstand (nok til at man må tråkke jevnt gjennom tråkkene) og hold gjerne begge hendene i håndtak som står stille midt på apparatet. Da har kunden god kontroll på overkroppen og kan holde seg fast dersom balanse er en utfordring i starten. Etterhvert som kunde tilvennes bevegelsen, kan man gjerne gå på ellipsemaskinen med armene fri (som om man løper), men jobber man veldig tungt, vil de fleste foretrekke å holde fast i håndtakene for å kunne tråkke til så hardt de kan i pedalene.

 

Intensitet og belastning

For å regulere intensiteten kan du enten justere tråkkfrekvensen (SPM) opp eller ned og/ eller regulere motstand (gir) i pedalene; samme prinsipp som gir på en sykkel. Istedenfor gir, står det ofte «level» på ellipsemaskinene. Jo høyere level, jo tyngre motstand i tråkket. Det lønner seg å ha en relativt høy tråkkfrekvens, ofte en del høyere enn de fleste intuitivt tenker at de sal tråkke, så et sted mellom 120 og 160 tråkk pr. minutt (SPM) vil være fornuftig. Pass på at motstanden er tilstrekkelig til at man må jobbe gjennom tråkket. Om motstanden er for liten løper beina løpsk nesten uten bruk av muskelkraft og da blir treningseffekten veldig liten. Ellipsemaskiner har ulik angivelse av hvor hardt du jobber. Noen angir en form for hastighet eller tilbakelagt distanse (kan ikke sammenlignes med km/t), mens noen har direkte watt måling, dvs måling av kontinuerlig kraftutvikling (tråkkfrekvens og motstand) akkurat som ro- og stakemaskiner. Bli kjent med ellipsemaskinene på ditt senter og noter ned hvilken tråkkfrekvens og motstand kundene dine pleier å trene på, så har du et godt objektivt mål på hvor hardt kunden din jobber sammenlignet med tidligere økter på samme apparat.

 

Ellipsemaskin evaluering

Bruker store muskelgrupper

Ja

Kroppsbærende aktivitet

Delvis

Støtbelastning

Nei

Teknisk/ motorisk vanskelighetsgrad

Lett

Kontroll av intensitet og belastning

Stor

Egnet til å skape høy forbrenning

Stor

Samlet vurdering

Svært god

 

Vil du lære mer om kondisjon og utholdenhet? Ta en titt på vår utdannelse Fysisk trener i utholdenhet.

  

Publisert: 12.01.2022 KL. 09:29
Kategori: Siste Artikkel
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.