De siste årene har flere produsenter i matindustrien lansert matvarer som inneholder mer grønnsaker sammenlignet med originalproduktene. For eksempel har det kommet ulike varianter av grønnsakspasta, grønnsakspølser og grønnsakskjøttboller. Men hvor mye sunnere er egentlig disse produktene?
Oppgir ikke informasjon om vitaminer og mineraler
For eksempel kan det stå «40 prosent grønnsaker» på et slikt produkt. For mange vil dette bidra til at man får inntrykk av at denne varen har et høyere innhold av vitaminer og mineraler på grunn av grønnsakene. Likevel er det greit å være klar over at selv om denne varianten er laget med 40 prosent mer grønnsaker enn originalproduktet, så er det sjeldent oppgitt noen informasjon om eventuelle «ekstra vitaminer og mineraler» i næringsdeklarasjonen. Man vet at når grønnsaker blir behandlet i produkter (gjennom pulverisering, koking og lignende) så vil mengden av ømfintlige vitaminer minske. Derfor savner jeg informasjon om hvor mye mer vitaminer og mineraler, også kalt mikronæringsstoffer, man faktisk får i seg hvis man for eksempel spiser grønnsakspasta sammenlignet med tradisjonell fersk pasta. Ser man på kaloriinnholdet per 100 gram så er det få kalorier som skiller grønnsakspasta og vanlig pasta. Innholdet av makronæringsstoffer (karbohydrat, protein og fett) er også relativt likt per 100 gram. Med andre ord er det heller minimale forskjeller når det gjelder makronæringsstoffer som blir tradisjonelt oppgitt i næringsdeklarasjonen. Det samme gjelder for fiber.
Fordeler og ulemper
Når det gjelder grønnsakspølser er det blant annet lansert en variant som inneholder «30 prosent grønt». Disse har noe lavere innhold av kjøtt, noe som er naturlig da grønnsakene skal ha sin plass i pølsa. På grunn av et lavere kjøttinnhold har grønnsakspølsene også et noe lavere proteininnhold. Men grønnsakspølsene har et lavere innhold av fett og dermed også et lavere innhold av kalorier sammenlignet med mange andre pølsevarianter, noe som kan være kjekt å vite hvis du vil spare noen pølsekalorier. Et annet spørsmål jeg mener det er verdt å tenke over er hvor mange gram grønnsaker inneholder egentlig en pølse på 70-80 gram når det er snakk om «30 prosent grønt»? I det store og hele er det kanskje bedre å spise en gulrot eller lignende ved siden av pølsemåltidet?
Helheten som avgjør
Noe jeg mener er en fordel med slike «grønnsaksprodukter» er at det kan bidra til mer farger og variasjon i måltidene – og dette er nok noe både barn og voksne kan sette stor pris på. Men som ernæringsrådgiver mener jeg ikke at produktene fungerer som en erstatning for vanlige grønnsaker. Mitt tips er å velge pølser eller pasta basert på hva du faktisk synes smaker godt og spis ferske grønnsaker eller en salat ved siden av for å sikre deg de gode næringsstoffene fra grønnsakene. Når det er sagt så er det ikke bare pølsene eller pastaen alene som avgjør hvor sunt og næringsrikt måltidet blir. Et sunt og variert kosthold avgjøres ikke av ett enkelt produkt eller én enkelt middag, man må se på helheten. Når det for eksempel gjelder pølsemiddager kan man enkelt gjøre måltidet mer næringsrikt ved å lage sine egne varianter av potetsalat, søtpotetmos eller grønnsaksmos som tilbehør, redusere mengden av de fete pølsedressingene, og å bruke grove og fiberrike pølsebrød. Pastamiddager med grønnsaker og fisk eller renskåret kjøtt (for eksempel biff/kylling) vil ha et høyere innhold av ulike vitaminer og mineraler, mer protein og mindre fett sammenlignet med pastaskruer og baconbiter i fløtesaus uten noe grønt. Lag gjerne din egen pastasaus basert på hermetiske tomater eller melk og ost, og fullkornspasta gir deg mer fiber enn vanlig, lys pasta.