Mindful eating stammer fra ordet mindfulnes som betyr å være tilstede. Med mindful eating er det meningen at vi skal bli flinkere til å lytte til vår egen kropp og våre behov. Enkelt forklart så dreier mindful eating om å bli bevisst på hvordan og hvorfor du spiser i ulike situasjoner.
Mer bevisst
Man sier gjerne at mindful eating handler om «å spise med hodet». For mange vil mindful eating hjelpe deg til å velge det som er bra for deg og kroppen din. Ved å være mer til stede når du spiser, og å bruke mer tid på måltidene, så øker også sannsynligheten for at du velger sunnere mat, samt unngår å overspise. Dette igjen kan bidra til at du får mindre stress og uro i kroppen, at du kutter ned på eventuell trøstespising og at du opplever mer nytelse og glede med maten du spiser. Det finnes ingen regler for hva du kan eller ikke kan spise. Det er du som skal lytte til kroppens signaler for å finne ut hva den trenger. Mindful eating handler om å spille på lag med kroppen sin og at man gjennom dette får en naturlig kontroll over spisingen. Ved å bevisstgjøre forholdet ditt til mat og alt som påvirker måten du spiser på så kan mindful eating hjelpe deg med å endre kostholdsvaner hvis dette er ønskelig, samt at du lærer deg å virkelig nyte måltidene dine.
Kan gi bedre helse
Flere av de som fronter mindful eating hevder at det å være uoppmerksom når du spiser eller drikker kan føre til helseproblemer som for eksempel fedme og livsstilssykdommer. Ved å bli bevisst på dine matvaner vil du ikke bare legge merke til hva du spiser, men også hvordan du spiser – noe som kan ha stor betydning for en sunn vekt og god helse. Hvis du for eksempel stadig går rundt og er småfysen, trøstespiser, er stresset eller lei deg så kan mindfullness hjelpe deg med å finne ut hvorfor du spiser sånn som du gjør. Og da er det enklere å kunne endre på dårlige matrutiner.
Mindfulness eating i praksis
Mindfulness er teknikker som handler om å legge merke til hvordan maten ser ut, lukter og smaker. Du skal tygge sakte, kjenne på konsistensen og styre unna eventuelle andre forstyrrelser som å lese, sjekke mobilen eller å se på TV når du spiser. I tillegg skal man sørge for en god atmosfære og hyggelig ramme rundt måltidene ved å for eksempel tenne lys, ta frem fine servietter eller pynte bordet med blomster. Du skal også bli mer bevisst på å vise takknemlighet og respekt for maten. Som et eksempel kan man reflektere over de ulike ingrediensene og matvarene man har på kjøkkenet. Et stort antall mennesker har vært involvert i å produsere det du spiser – og en følelse av takknemlig kan bidra til en mer avslappet og rolig atmosfære når du spiser. Tenk over hva som krevdes for å produsere maten med alt i fra regn og sol, bonden, butikkmedarbeideren og kokken.