Unngå misforståelser
Jeg er opptatt av å formidle korrekt informasjon som bidrar til veiledning og god forståelse. Dette mener jeg også er viktig i treningsbransjen, ikke minst for personlige trenere, gruppeinstruktører og andre treningsveiledere. Likevel er det enkelte begreper som ofte blir brukt feil og kanskje spesielt når det gjelder bruk av øvelsesnavn. Så er det muligens noen som tenker «ja, men spiller det noen rolle da?», og i en PT-time har det kanskje minimalt å si at man kaller en chins for en pullups selv om det er kroppshev med supinert grep. Men når man skal formidle informasjon i større grupper, enten i forelesning, i sosiale medier, media eller lignende så er det viktig å bruke riktige ord og begreper for å unngå unødvendige misforståelser. Ikke minst er det å ha kontroll på riktige navn på øvelser helt nødvendig når man setter opp treningsprogram til andre og man kanskje setter opp et spesifikt program med tanke på en konkurranse eller lignende. Da er det viktig å ha oversikt over øvelsesnavn og begreper for at kunden faktisk skal kunne trene spesifikt til det han eller hun vil bli bedre på samt for å fokusere på de konkrete muskelgruppene kunden ønsker å jobbe med. Når jeg for eksempel skriver matplaner til klienter så skriver jeg ikke torsk og mener egentlig laks, eller kjøttdeig mens jeg egentlig mener karbonadedeig. Det kan virke som bagateller og pirkedetaljer, men flere upresise ord og uttrykk kan i det store og det hele faktisk ha en essensiell betydning for om man når sine mål og hvilke resultater man oppnår.
Utfall versus splittknebøy
Det er særlig noen øvelser jeg ser går igjen når det gjelder feil bruk av begrep og øvelsesnavn. Populære øvelser som utfall og splittknebøy er ett eksempel. Er det forskjell på disse to? Ja, definitivt! En viktig forskjell her er at splittknebøy er en stasjonær øvelse hvor man til enhver tid har to faste kontaktpunkter. I en utfalløvelse flytter man beina slik at man til tider har kun ett bein i bakken. Når man utfører utfall kan du tenke at du tar et steg og «faller» på ett bein i en bestemt retning. For eksempel i utfall fremover tar du ett steg frem og «faller fremover», og i utfall bakover «faller du bakover» på ett bein. Du kan selvfølgelig også «falle» utover til siden, skrått bakover og skrått fremover, alt avhengig av hvilket plan du jobber i. Ulike varianter av splittknebøy og utfall stiller ulike krav til balanse og styrke, så vær bevisst på hvilke øvelser du bruker på deg selv og dine kunder og hvorfor. Og ikke minst bruk korrekt navn på øvelsen.
Ulike kroppshevvarianter
En annen øvelse som mange blir forvirret av er kroppshev, også kalt pullups og chins. Hovedforskjellen på disse to er grepet. I pullups tar man rundt stangen med overhåndsgrep (pronert grep), mens i chins bruker man underhåndsgrep (supinert grep). Man kan også trene kroppshev med nøytralt grep, da er håndflatene mot hverandre. På grunn av grepsforskjell vil det også være noe forskjell på hvor mye de ulike muskelgruppene i arm og rygg aktiveres. I tillegg er det viktig å vite forskjell på disse øvelsene da det er mange som ønsker å klare sin første kroppshev og flertallet opplever at det enklere å mestre chins enn pullups i en nybegynnerfase.
Rumpeøvelser
Hip thrust og glute bridge er to populære øvelser for setemuskulaturen. I begge øvelsene skal man strekke ut hofta og hovedforskjellen er bevegelsesutslaget. I en glute bridge ligger man på bakken, mens i en hip thrust sitter man med skuldrene inntil en benk eller lignende. I en hip thrust får man derfor en større bevegelsesbane som bidrar til økt aktivering av setemusklene. Det finnes ikke noe fasitsvar på hva som er rett eller galt for deg og dine kunder, og velg øvelser basert på individuelle utgangspunkt og mål samtidig som du husker på prinsippet om variasjon i treningen.