I forbindelse med styrketrening kan du trene med både frivekter og i ulike maskiner, og egen kroppsvekt. Hva som vil anses som «best» treningsmetode vil være individuelt med tanke på utgangspunkt, mål og også hva man trives best med.
Trening i apparater
For de som er helt ferske med styrketrening så kan det være lurt å starte i apparater for å kjenne hvordan musklene arbeider og for å bli bedre kjent med bevegelsesbanen man jobber i. Siden man er i en «låst bevegelsesbane» kan det oppleves som tryggere for personen. I tillegg kan det ofte være en lavere risiko for å gjøre store tekniske feil, noe som også minsker skaderisiko. Mange foretrekker apparater fordi det ofte er lettere å endre vektene og fordi apparatet allerede er «klart» når man setter seg ned. Å trene i apparater kan være fordelaktig for mange hvor man ønsker å isolere ulike muskler for eksempel ved skader og rehabiliteringstrening, eller der målet er å få høyt metabolsk stress og utmattelse på bestemte muskelgrupper. Det som derimot kan være utfordringen ved apparater er at mange maskinøvelser blir sett på som lite funksjonelt. Man får ikke aktivert kjerne og stabiliseringsmuskulatur like bra som man gjerne gjør med frivekter. Det er heller ikke alltid at maskinene kan tilpasses alle og enhver med tanke på individuelle forskjeller som høyde og kroppsstørrelse.
Funksjonell trening
Med frivekter får du aktivert mer av støtte- og stabiliseringsmuskulatur samtidig som du også får trent balanse og koordinasjon. Hele kroppen er bygd opp av en kompleks helhet med muskler, ledd og sener som jobber sammen for å skape bevegelse. Derfor sier man gjerne at frivektsøvelser er mer funksjonelle sammenlignet med apparater. Funksjonell trening betyr at man utfører bevegelser og øvelser som ligner på hverdagslige aktiviteter. Hva som er funksjonell trening for hver enkelt vil være individuelt fordi vi alle har ulike hverdager som stiller forskjellige krav, men felles målsetning er å øke personens toleranse for disse hverdagslige aktivitetene. Dette kan for eksempel være å sette seg ned og reise seg opp igjen fra en stol, gå oppover i trapper, bære tunge handleposer og så videre.
Fordeler med frivekter
En av fordelene med frivekter er at man nettopp aktiverer flere muskelgrupper som må jobbe sammen for å kunne utøve bevegelsen. Med frivekter kan det også være lettere å tilpasse øvelser for ulike idretter og de bevegelsene utøveren ønsker å bli bedre i. I tillegg er det mange som kan føle en større mestringsfølelse ved å trene med frivekter fordi det er mer mentalt utfordrende å ha kontroll og å gjennomføre løftebevegelsen i en fri bevegelsesbane sammenlignet med å sitte i et apparat. På en annen side kan den mentale utfordringen føre til at man blir usikker og redd for å trene med frivekter, og mange kan også føle at det er større skaderisiko med frivekter fordi treningen setter større krav til teknikk, koordinasjon og kroppskontroll. Teknikk og korrekt utførelse er selvfølgelig viktig for å unngå skader, så derfor vil det være lurt å bruke god tid på å bli kjent med de ulike øvelsene. Å trene med frivekter kan være mer tidseffektivt når man ønsker en fullkroppsøkt fordi det aktiverer større muskelgrupper samtidig sammenlignet med apparater som ofte isolerer enkelte muskelgrupper. Når man trener med frivekter øker man gjerne også forbrenningen fordi mange øvelser utføres stående og man aktiverer flere muskelgrupper, noe som krever mer energi. I tillegg til å brenne av flere kalorier må du aktivere kjernemusklene mer enn når du sitter.
Dette er noen hovedforskjeller ved å trene i apparater og trening med frivekter, og det finnes det ikke noe galt eller rett svar på hva som er «best». Dette avhenger blant annet av personens målsetting, utgangspunkt og også hva han eller hun trives med.