7 tips for å effektivisere treningsøkten
4 min

7 tips for å effektivisere treningsøkten

Slik løser du tidsklemma.
Publisert: 16.05.2017
Av:
Silje Bjørnstad

Som personlig trener er det ikke uvanlig at man møter kunder, eller andre personer for den saks skyld, som sliter med å finne tid til trening og fysisk aktivitet i en hektisk hverdag. Dette er noe mange kan kjenne seg igjen i. Heldigvis finnes det mange tips for å effektivisere treningsøktene, og noe trening er tross alt så mye bedre enn ingenting!

1) Planlegg økten på forhånd
Dårlig planlegging kan ofte føre til lite tidseffektive økter og variasjon. Når du ikke har noe som helst peiling på hva du skal trene og hvilke øvelser du vil prioritere, så er det fort gjort at du taper mange minutter på å surre rundt på senteret før du faktisk kommer ordentlig i gang. Lag gjerne en oversikt over den kommende treningsuken med antall økter hvor du estimerer cirka tidsbruk og hva slags trening du ønsker å gjennomføre. Ha gjerne også noen alternativer i bakhånd i tilfelle det er fullt på gruppetimer, eller det apparatet eller de vektene du hadde tenkt å trene med er opptatt.

2) Tren i supersett
Spar tid ved å trene to ulike øvelser etter hverandre uten pause. I tillegg til å korte ned treningstiden så får du også høyere intensitet og for mange vil også musklene belastes på en ny måte.

3) Tren baseøvelser
Med baseøvelser trener du over flere ledd og du aktiverer flere muskelgrupper om gangen. Med andre ord er dette smarte øvelser som gjør at du bruker mindre tid på å trene større deler av hele kroppen sammenlignet med isolasjonsøvelser. Med baseøvelser er det enklere å få trent et fullkroppsprogram på kortere tid i tillegg til at det er større sjanse for at du trener flere ulike muskelgrupper oftere, noe som kan bidra til raskere resultater og progresjon.

4) Tren stående øvelser
Skal du trene styrke så velg bevisst stående varianter av øvelser der det er mulig. Når du står bruker kroppen flere kalorier enn når du sitter, og i tillegg må du også aktivere kjernemusklene mer. I oppreist posisjon vil du bruke kjernen for å stabilisere og for å opprettholde en god kroppskontroll. 

5) Skriv ned treningsøktene i kalenderen
Planlegg treningsuken ved å tilpasse øktene etter andre gjøremål som kommer høyere opp på prioriteringslisten. Men prioriter treningen og la treningsøktene være like viktige som andre fritids-avtaler! Husk også at du ikke må innom et treningssenter eller være med på en gruppetime for å bevege på kroppen. En kjapp gåtur, en runde med sirkeltrening hjemme i stua eller aktiv lek utendørs med barna er også fysisk aktivitet! 

6) Bruk transporttrening
Mange bruker tidsklemma som en unnskyldning for å droppe treningen. Da gjelder det å benytte seg av de mulighetene man har! Gå eller bruk sykkelen til å komme deg fra sted til sted. Avtal gjerne utendørs gåmøter når du skal møte andre. I mange tilfeller vil dette faktisk være mer tidseffektivt! I tillegg sparer du penger på kollektivtransport og drivstoff. Samtidig får du frisk luft, noe som gjør godt for både hode og kropp i en hektisk hverdag.

7) Tren sammen med andre
Har du en avtale om å møte en venninne eller en kompis akkurat da du hadde tenkt til å trene? Hvorfor ikke slå to fluer i en smekk der du kan være sosial samtidig som dere begge får en treningsøkt? Bli med på en gruppetime eller lag en avtale om å møtes for eksempel  på et klatresenter eller i svømmehallen. De fleste treningssentre tilbyr også duo-PT hvor to og to har PT-timer sammen. For mange kan dette oppleves som mer motiverende i tillegg til at det er sosialt, og ofte er prisen også rimeligere per time!

Publisert: 16.05.2017 KL. 08:25
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Tips og Kuriosa
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.