6 teknikktips for å bli en bedre løper
Løping er en form for bevegelse som de aller fleste av oss klarer å få til. Det er noe kroppen vår er vant til og noe som er en naturlig del av vårt bevegelsesmønster. Selv om det ”bare er å løpe” er det ingen tvil om at riktig teknikk vil være svært avgjørende når det kommer til å forbedre prestasjon. Det er nemlig stor forskjell på å løpe, og å løpe ”riktig”. Riktig løpsteknikk er ikke nødvendigvis en ferdighet alle naturlig har, men heller en tillært ferdighet som krever trening for å forbedre.
For en mosjonist som løper en runde i skogen i ny og ne, eller tar seg noen intervaller på mølla innimellom er det kanskje ikke løpsteknikk som bør være i hovedfokus. Trives man der man er og ikke føler behov for videre utvikling vil nettopp dette kanskje virke demotiverende og som et lite ”steg tilbake”. Det er absolutt ikke slik at en med ”dårlig” løpsteknikk ikke burde løpe eller at alle som løper må terpe teknikk til en hver tid. Ønsker man derimot å bli mer effektiv, få opp farten på intervallene, kjenne at en løper ”lettere”, mindre skadeutsatt og samtidig løpe mindre energikrevende, da har jeg noen gode tips til deg.
Som løper ønsker man å være så effektiv som mulig. Løpsøkonomi sier noe om nettopp hvor effektiv en løper er. Løpsøkonomi avhenger av mange faktorer- noen genetiske og noen tillærte. Ulike faktorer er for eksempel omkrets på leggmuskulatur, benlengde, stegfrekvens og løpsteknikk. Under har jeg samlet mine topp 6 tips til deg som ønsker å forbedre løpsteknikken din. Etterhvert som man tilegner seg disse teknikkene vil man oppleve å bruke mindre energi når man løper og dermed kunne forbedre prestasjonen sin. Det er viktig å huske på at man ikke lærer seg korrekt løpsteknikk over natten, men at det krever tid og trening på lik linje med andre teknikker i idrett og trening.
- Se rett frem, ikke ned eller opp
Retningen på blikket ditt påvirker hodets posisjon, som igjen påvirker overkroppens posisjon. Sørg for å holde blikket frem slik at også ryggen havner i rett posisjon og du ikke får en for stor krum eller svai i nedre del av ryggen.
- Overkroppen rak og noe fremoverlent
Jobb med å rette ut hofta og holde ryggen nøytral. Man ønsker verken en for stor svai eller for stor krum i korsryggen. Samtidig som overkroppen er rak, skal den tiltes noe fremover. Det er viktig at denne fremoverlente bevegelsen ikke skjer i hofta, men i anklene. Det skal dannes en rett og fremoverlent linje fra helen til skuldrene. Test: stå rett opp og ned og forsøk å lene kroppen fremover ved å skape en mindre vinkel i anklene. Automatisk vil man etterhvert sette den ene foten foran den andre for å ta seg i mot ettersom kroppen beveger seg fremover.
- Effektive steg
Dette punktet er svært viktig for løpsøkonomien. Et steg som dytter løperen oppover koster unødvendig mye krefter da vi ønsker å bevege oss fremover. Se for deg en løper som beveger seg bortover på en bane. Sett fra siden skal hodet til løperen holde seg i omtrent samme høyde hele veien. Man ønsker altså ikke at det skal skje mye bevegelse opp og ned. Forsøk også å jobbe med korte steg og høy frekvens, da lengre steg automatisk vil kreve mer vertikal bevegelse.
- Plassering av foten
Uansett om du løper på hel, midt-fot eller for-fot er det fordelaktig at foten treffer underlaget rett under eller såvidt foran hofta. Dette fører til mindre belastning på hamstring samtidig som foten skyves direkte bakover igjen og forflytter løperen fremover. Dersom man plasserer foten et stykke foran kroppen vil dette bidra til å bremse farten, noe man ikke ønsker.
- Rotasjon i bekkenet
Hofta og bekkenet er viktige komponenter når det kommer til teknikk. Mange løper med for mye rotasjon i bekkenet som fører til at overkroppen må kompensere og roterer desto mer. For lange steg bidrar også til økt ekstensjon i hofta og deretter økt rotasjon i bekkenet. Forsøk å holde hofta nokså stabil, men med en naturlig rotasjon. En sterk og stabil kjerne bidrar til dette.
- Armbevegelse skjer fra skuldre, ikke albuer
Bevegelsen i armene er ikke den som fører kroppen fremover, den fungerer som en motvekt til momentet som skapes fra bena. Overdreven armbruk og aktiv bøy og utstrekning i albuen krever mye energi og er unødvendig. Fokuser på å slappe av i armene og tenk at bevegelsen skapes i skuldrene og ikke albuene. Husk å holde skuldrene lave når du løper.
Selv om alle disse teknikkene henger sammen og til en viss grad avhenger av hverandre, kan det være lurt å fokusere på en ting av gangen. Neste gang du skal på løpetur velger du deg ut 1-2 ting å fokusere på. Når du kjenner at dette har blitt en naturlig del av din løpsteknikk bygger du på med 1-2 nye teknikker. På denne måten vil du gradvis tilegne deg bedre løpsteknikk og det vil føles mye mer naturlig enn dersom du skulle jobbe med alt på en og samme gang. Det kan være en fordel å jobbe med teknikkene i motbakke til å begynne med, enten du skrur opp stigningen på mølla eller finner deg en slak bakke ute.
Husk at det tar tid å endre løpsteknikk da man allerede har godt innarbeidede vaner i bevegelsesmønsteret sitt. Vær tålmodig og bruk tid, og finn ut hva som fungerer best for deg.
Lykke til!