10 fakta om gluten
2 min

10 fakta om gluten

Glutenintoleranse ble for noen år siden et ord som kom veldig i vinden. Her er 10 fakta om gluten. Noen av de kjenner du, noen ikke. I USA økte det gluten-frie markedet med 44% mellom 2011 og 2013.
Publisert: 12.09.2014

Fakta nummer 1:

Cøliaki, en tilstand der kroppen oppfatter gluten som et toksin, affekterer ca 1 prosent av individer i den vestlige veden.

Fakta nummer 2:

Selv om bare 1 av 144 mennesker ikke kan bryte ned gluten i det hele tatt, er det ingen som kan bryte ned gluten helt. Siden fortidens mennesker ikke spist korn, tror forskere at vi aldri utviklet denne evnen.

Fakta nummer 3:

Gluteintoleranse eller følsomhet mot gluten anses å påvirke 7& av befolkningen.

Fakta nummer 4:

Noen forskere foreskår at den utstrakte bruken av antibiotika ødelegger en del av de gode bakteriene kroppen behøver for å bryte ned gluten.

Fakta nummer 5:

Noen forskere tror at gluten er det som får deg til å få vann i munnnen når du lukter nybakt brød.

Fakta nummer 6:

Gluten benyttes ofte i matvarer utenom baking, blant annet for å øke prteininnholdet i for eksempel noen kjøttpålegg.

Fakta nummer 7:

Ekstra gluten er ofte tilsatt i pizzabunne rog hamburger brød for å gjøre de fyldigere.

Fakta nummer 8:

Gluten i seg selv innholde ingen næring, men det er matvarene det finnes i som er næringsrike.

Fakta mummer 9:

Den første sivilisasjonen som hadde gluten som en fast del var Egypt og her finner man også de første sporene av tilstander som osteoporose og diabetes.

Fakta nummer 10:

Koeliakos betyr "lidelse i tarmen" og man tror dette er den først beskrivelsen av sykdommen helt tilbake til antikkens Hellas 250 år BC.

Publisert: 12.09.2014 KL. 06:13
Kategori: Siste Artikkel
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.